HET WEER

Leer over het weer in de Achterhoek.
Het weer is hier anders dan in het westen van het land. Ik woon nu zes jaar in de Achterhoek en weet dagelijks dat de voorspelling in de journaals heel vaak niet klopt met wat ik buiten ervaar. Vaak is het beter dan voorspeld.
Veel bewoners hier , vooral boeren, kijken naar het weer van de Duitse TV, dat geeft een betrouwbaarder beeld dan het weerpraatje van de Nederlandse TV.
De oorzaak is dan ons langgerekte land aan de kust (noord-zuid) onder invloed is van het zeeklimaat, zo hebben wij op school geleerd.
De invloed daarvan werkt door tot ongeveer het midden van ons land. In het oosten, Twente, de Achterhoek en Limburg staan meer onder invloed van het weer uit Duitsland dat een landklimaat heeft.
Het kan van invloed zijn op uw keuze om wel of niet een weekend weg te gaan.Met andere woorden, het regent misschien in Utrecht of Gouda en hier is het droog. Overigens is dit geen garantie op goed of droog weer. Vaak, niet altijd, valt het dus reuze mee. Nogmaals, het is niet wetenschappelijk bewezen maar ik ervaar het zo.
Voorbeeld; de weervrouw van RTL had het op 30 november 2018 over 2200 zonuren dat jaar. Op mijn zonnepaneleninstallatie stond die dag het getal van ruim 3000 uren zon in 2018. Een groot verschil dat uitdrukt dat het weer in het oosten van Nederland vaak beter is dan in de rest van het land. Als u twijfelt kunt u rustig bellen om een actueel weerbeeld te krijgen van Vorden.

Thema door Anders Norén