CULINAIR

VOORAF IN CORONATIJD: HET IS RAADZAAM ZELF BIJTIJDS TE RESERVEREN OF ANDERS ONS TE LATEN RESERVEREN NOG VOORDAT U HIER AANKOMT. DIT OM TELEURSTELLING TE VOORKOMEN.

U zou het misschien niet meteen zeggen maar de Achterhoek is heel bekend om het wild eten. Ieder jaar is dat weer een culinair feest. vanaf medio oktober tot medio januari wild eten in een geselecteerde groep restaurants in de streek. Dat gebeurt voornamelijk om de kwaliteit te bewaken. Alle restaurants schenken  dezelfde bijpassende wildwijn. Het is een grote gebeurtenis, elk jaar weer.

De restaurants zitten vol vanaf de start van het wildseizoen. Door de week kun je nog wel terecht maar in het weekend ‘steken de voeten uit de ramen’, zoals men hier zegt in de Achterhoek. Wij weten de juiste adressen en kunnen voor u reserveren.

In het voorjaar begint alles opnieuw maar dan met asperges. Het is niet heel erg bekend dat onze streek een aspergecultuur heeft. Kleiner dan Limburg maar voldoende om het hele aspergeseizoen de ook weer geselecteerde restaurants te voorzien van het ‘witte goud’.

In Duitsland maar ook in bijvoorbeeld Ierland is het gebruikelijk om in hotels te eten. Die hotels hebben een uitstekende reputatie met hun restaurant. Ook hier, in het oosten kom je dat tegen en is het gewoon om in het restaurant van een hotel te eten. In de meeste gevallen vind je deze hotels in de Dorpstraat van zo’n stadje of dorp. Bijna allemaal koken ze dicht tegen een Michelinster aan. Het zijn vrijwel altijd familiebedrijven die al tientallen jaren bestaan en een reputatie hoog te houden hebben. Een voorbeeld hiervan is Hotel Bakker in Vorden. Daar kom je nog de grandeur van begin vorige eeuw tegen. Dat kun je zien aan de geweien aan de muur, het damast op tafel en het bestek. De voorbij schietende obers geven u het gevoel daadwerkelijk Koning Klant te zijn. Ze zijn dat gewend want toen maar zeker nu komt de adel nog steeds hier dineren.

Het wild én de asperges zijn een must voor de culinaire liefhebber. Bourgondisch eten kan dus ook in de Achterhoek.

Wij weet de adressen.

Thema door Anders Norén