CULINAIR

U zou het misschien niet meteen zeggen maar de Achterhoek is heel bekend om het wild eten. Ieder jaar is het vanaf medio oktober tot medio januari wild eten in een geselecteerde groep restaurants in de streek. Dat gebeurt voornamelijk om de kwaliteit te bewaken. Alle restaurants schenken dan ook dezelfde wildwijn. Het is een grote gebeurtenis elk jaar weer.

De restaurants zitten dan ook vol vanaf de start van het wildseizoen. Door de week kun je dan nog wel terecht maar in het weekend ‘steken de voeten uit de ramen’. zoals men hier zegt in de Achterhoek. Wij kunnen voor u reserveren.

En in het voorjaar begint alles weer opnieuw maar dan met asperges. Het is niet heel erg bekend dat onze streek een aspergecultuur heeft. Kleiner dan Limburg maar voldoende om het hele aspergeseizoen de ook weer geselecteerde restaurants te voorzien van het ‘witte goud’.

In Duitsland maar ook in bijvoorbeeld Ierland is het gebruikelijk om in hotels te eten. Die hotels hebben een uitstekende reputatie met hun restaurant. Ook hier, in het oosten kom je dat tegen en is het gewoon om in het restaurant van een hotel te eten. In de meeste gevallen vind je deze hotels in de Dorpstraat van zo’n stadje of dorp. Bijna allemaal koken ze dicht tegen een Michelinster aan.

Het wild én de asperges zijn een must voor de culinaire liefhebber. Bourgondisch eten kan dus ook in de Achterhoek.

Wij weet de adressen.

Thema door Anders Norén